100 ste Vlaanderens Mooiste

Sinds een paar weken maak ik deel uit van de FB groep “we are Genealogy Bloggers”. Een groep ontstaan in de VS en met op de eerste dag al 120 leden. Op vandaag zijn we met 250. De meeste bloggers zijn van de VS en Canada, enkele van Australie en ik als (voorlopige) enige Belg.

Ik heb in de paar weken al veel bijgeleerd en ideeën opgedaan voor mijn eigen blog. Eén idee is deze : schrijf niet alleen over de familiegeschiedenis van vroeger (100 – 200 jaar geleden) maar ook over de huidige familiegewoonten.

Daar gaan we dan.

Morgen is het de 100ste Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar keken er bijna 1.500.000 Vlamingen naar deze wielerwedstrijd  en dat zullen er dit jaar niet minder zijn. De Ronde is een jaarlijkse wielerwedstrijd voor beroepsrenners in Vlaanderen. Ze wordt tegenwoordig altijd op de veertiende zondag van het jaar gereden. De wedstrijd wordt ook Vlaanderens Mooiste genoemd.

Ronde_van_Vlaanderen

We hebben wederom geluk dat de Ronde bijna in onze tuin voorbij rijdt. We gaan dus én live  én naar de TV kijken

Ronde van Vlaanderen 2016 2
Ronde van Vlaanderen 2016 _ Hooglede (foto:redstarlinezoeker)

Maar wat is nu onze familietraditie?

Wij eten op de dag van de Ronde een typisch Vlaams gerecht : stoverij op Grootmoeders wijze met frietjes (en appelmoes).

De stoverij maken we klaar volgens “Ons kookboek“. (KVLV editie 1985) Dat is HET kookboek in Vlaanderen. Elke dochter ( en later elke zoon die op kot ging) krijgt een exemplaar mee als ze het huis verlaat. Mijn editie is van 1985…

  • 1.75 kg rundsstoofvlees in stukjes van 2.5 cm gesneden
  • 4 eetlepels boter of spekvet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 middelgrote witte uien in plakjes van een halve centimeter gesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • anderhalve liter runderbouillon
  • 1 flesje bier van 375 ml
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 snede brood
  • 1 eetlepel bruine suiker

Wij vervangen de anderhalve liter rundsbouillon door bruin tafelbier en voegen geen bruine suiker toe. Ik laat het zout weg omdat ik dat niet lust.

  1. Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi rijkelijk met (zout en) peper.
  2. Neem een pot met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur.
  3. Naargelang de grootte van je pot herhaal je wat volgt: bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren. Als het vlees gebruind is, haal je het uit de pot (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees.
  4. Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en voeg de uien toe (met 1/2 theelepel zout). Laat een 15 tal minuten bruinen.
  5. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt in ongeveer 2 minuten.
  6. Roer de bouillon in de pot, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager, leg de boterham(men) met mosterd (mosterdkant naar omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is. Langer sudderen kan ook als je de saus dikker wil. Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken. Zonder deksel op de pot voor een dikkere saus, maar wel opletten dat de pot niet droogkookt.
  8. Een half uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper (en zout). (Voeg eventueel wat suiker toe). Laat verder sudderen.

TIP : maak de stoofpot de avond voor DE dag. Hij smaakt lekkerder en je kan als kok mee gaan zien naar de renners.

Smakelijk en veel kijkplezier.

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

© 2016, ANNdeMARIA.  All rights reserved.

 

 

Geef een reactie