Wie wordt er dunner hoe ouder hij wordt?

Dit is een van de weinige raadsels die ik kan onthouden…. Ja, De Druivelaar. Ik heb er geen in huis maar bij mijn thuis werd het blaadje elke dag verwijderd, voorgelezen en doorgegeven aan de ontbijttafel. Net zoals nu stonden er spreuken op, korte verhalen, de Heilige van de dag, wanneer de zon opkwam en de maan onderging,…De Druivelaar wordt de dagwijzer genoemd en dat was hij voor mij zeker.

de-druivelaar-2017
Of ik nog een Druivelaar heb. Neen, zijn plaats in ingenomen door de dagkalender van de Flow.
Dit alles om te zeggen dat het tijd is voor een jaaroverzicht 2016.

Ik schreef 36 blogberichten (met dit bericht wordt het 37). In 2014 waren het er 33 (vanaf april) en in 2015 21. Dus niet slecht, denk ik zo.
De berichten van dit jaar hadden niet altijd te maken met de familie. De verhalen waren evenwel zo interessant voor mij dat ik ze niet kon laten liggen in mijn lade.

nonkel pros 025Hendrickx Prosper en zijn vader Emiel trokken naar het kleine dorpje Mc Causland. Ik zag Prosper zo voor me zitten in het saloon toen hij de brieven schreef naar zijn zus. Een heel bijzonder moment was toen ik deze brieven mocht afgeven in het Red Star Line museum, met dank aan de familie Hendrickx.

 

 

 

 

Het triestige verhaal van Prudence Wyseur bracht mij in contact met haar Belgische familie en haar roots in Lauwe.

img-141101204527-003

En dan waren er de vele brieven van EH Cyril Pauwelyn uit 1885 aan zijn ouders in Poelkapelle. Hiermee ben ik de vakantie doorgekomen. Lezen, herlezen van de brieven, zoeken naar de betekenis van een oud woord. De gegevens controleren van de passagiers die vermeld werden; de cijfergegevens van vb de boot, etc. Wie nog meer wil weten over deze priester, die in de jaren 20 terug naar Kortrijk is komen wonen, heeft maar zijn naam in te typen in Google en je krijgt massa’s teksten. Ook hier heb ik mooie herinneringen aan de familie Pauwelyn.

labaere-foto-schermafdruk-2014-12-28-20-17-58

Maar het bericht waar ik het langst naar heb moeten zoeken was dit van de drie broers Labaere. Zonder de hulp van mensen in de VS zou dit niet gelukt zijn en als kers op de taart : kon ik vernemen dat er de twee zussen Labaere ook naar de Nieuwe Wereld zijn vertrokken.

Er zijn ook verhalen die de blog niet gehaald hebben, of nog niet. Ergens zit ik vast in mijn zoektocht of het verhaal is te eenvoudig of lijkt op een ander verhaal dat al op de blog staat.

vanderiviere Remie en Germaine Vanderjeugd

 

 

Van de familie stonden we stil bij de broer van mijn oma die naar Canada vertrok, Remie Vanderiviere. Via dit verhaal leerde ik ook een klein beetje een militair dossier lezen evenwel met hulp van het kenniscentrum Ieper en hun super goede vrijwilligers.

img-140912200913-005

 

 

 

 

 

 

Zo kreeg de broer van mijn opa, Jules, Cyriel Pype, eveneens een plaatsje op de blog.

img-141025211423-001

 

 

 

 

 

 

 

Door een lezing bij te wonen van Anne Provoost konden we het verhaal van zuster Mechtildis verder aanvullen. 

 

huyghe-julia-1917-10-juli-dinsdag

 

 

 

 

 

 

Ten slotte was er de vlotte samenwerking van Kevin Breyne die een informatieve aanvulling maakte op de dagboekberichten van mijn groottante, Julia Huyghe.

 

 

 

 

Iedereen bedanken die dit jaar heeft helpen meezoeken is een onbegonnen werk. Er is evenwel één iemand voor wie ik dit uitdrukkelijk wel wil doen.Hij zorgt er voor dat ik verder werk aan deze blog / website. Ik heb het over Daniel Goos : iets vertalen, iets duiden, informatie delen, …altijd heb ik antwoord. Dank je wel Daniel.
En voor straks : Goede Eindejaarsfeesten.

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.