De drie broers Labaere

labaere-foto-schermafdruk-2014-12-28-20-17-58
Richard en Louis Labaere

Ik kreeg deze foto doorgestuurd nadat ik een artikel in de krant had laten zetten, waarin een oproep stond. “Wie weet er meer over mijn opa en oma die rond WOI naar de VS vertrokken zijn”. De broers Labaere zouden een link hebben met mijn familie…..

Na wat zoekwerk in de stamboom Labaere, bleek dat er 3 broers waren die naar de VS gingen.

De zoektocht naar het verhaal van elk van de broers heeft mij veel tijd gekost. Ik kreeg hierbij hulp van Etienne Labaere (B), de kleinzoon van Richard Labaere en Dick Labaere (VS), de kleinzoon van Henry Labaere.

De moeilijkheid was “eerste” bronnen vinden die het verhaal dat Etienne en Dick mij bezorgden, zouden bevestigen, aanvullen,…: passagierslijsten, geboorteaktes, crossboarding kaarten,…De relaties tussen de broers was ook bijzonder…(zie verder)
Met de hulp van de stamboom vond ik de link met mijn familie.

Ik zal me hier evenwel beperken tot de hoofdfiguren, de drie broers Labaere.
Henry, Richard en Louis Labaere wilden hun droom in de VS waar maken. Hun ouders, Charles Labaere en Virginia Meerseman woonden in Hooglede en hadden samen 10 kinderen.
1. Julius Labaere

2. Henry Labaere – Renildis Mathildis Vanhaelemeersch, tweede vrouw Flavie Vanhaelemeersch

3. Flavie Labaere – Edward Vanderjeugd

4. Richard Labaere – Marie-Louise Vandermeersch

5. Cirillus Labaere

6. Alida Labaere

7. overleden

8. Louis Labaere – Flavie Vanhaelemeersch

9. Helena Labaere

10. Maria Labaere

Henry Labaere vertrekt naar de VS

Veel jonge mannen vertrokken vanuit Hooglede rond 1900 en later, naar de VS en dat is wat Henry Labaere ook deed in 1901.

1901-april-2-labaere-henry-1901

Hij was toen 31 jaar en ongehuwd. Als landbouwer kon hij lezen en schrijven, zo staat vermeld op de passagierslijst. Hij vertrekt op 23 maart 1901 vanuit Antwerpen met de SS Southwark van de Red Star Line en zal op 2 april aankomen in New York.

Hij begaf zich naar Kewanee (Illinois) bij Charles Andries uit Hooglede. Hij had 100 Belgische frank bij zich. Henry spreekt Vlaams. Charles Andries arriveerde in Ill. op 17oktober 1900 met de SS Kensington.
Henry zal snel terug in België zijn. Op 25 april 1906 huwt hij met Renildis Mathildis Vanhaelemeersch. Zij is kantwerkster en afkomstig van het naburig dorp “Gits”.

Samen krijgen ze twee kinderen : Albert en Laura.
Henry zal in 1910 terug richting Detroit trekken. Hij reist met de SS Finland vanuit Antwerpen op 23 april en komt aan in New York op 4 mei. Op de passagierslijst van deze boot vinden we heel wat mensen uit West-Vlaanderen.

Vaak gingen de Vlamingen die in Detroit of in de buurt vb Mt Clemens, werken in Canada. Ze deden er seizoenswerk en konden erop korte tijd veel geld verdienen. Henry laat weten aan zijn twee broers dat er veel werk is en dat ze best ook naar de VS komen.
Martine De Ridder schrijft in haar boek “Goudgele Virginia” dat er naar Canada een zwaluwmigratie was. Mannen (Vlamingen) die elk jaar de lange zeereis deden naar Canada. Ze vertrokken in april of mei naar de suikerfabrieken. De bazen regelen de overtocht en schieten hun het geld voor het ticket voor. De seizoenarbeiders planten suikerbieten, doen andere klusjes op de hoeves en rooien de suikerbieten in het najaar. Slapen doen ze in voorlopige barakken of logementshuizen. Ze keren pas naar huis terug eind november of begin december, meestal alleenstaande mannen. Sommigen zoeken in de winter een job en een onderkomen in de industriestad Detroit.

Tussen 1906 en 1910 vinden ze ook werk bij de aanleg van de treintunnel onder de Detroit rivier tussen Detroit en Windsor.

De Eerste Wereldoorlog maakt in 1914 een einde aan de zwaluwmigratie uit Vlaanderen.

De suikerfabriek rekruteert nu zijn tijdelijke arbeiders net over de grens bij de vele Vlamingen in en rond Detroit en ook in de staten Illinois en Indiana. Er worden speciale treinen ingelegd.

Als er in 1916 ook in Chatham een suikerfabriek opengaat, wordt het tekort aan arbeidskrachten nog prangender.

En in 1917 als de VS ook zelf betrokken geraakt bij de Grote Oorlog, wordt de situatie nog hopelozer en zien de bazen zich genoodzaakt om hun tijdelijke werkkrachten in Mexico te gaan zoeken.

Richard en Louis Labaere gaan hun broer achterna

Richard en Louis Labaere volgen de raad van hun broer op en vertrekken op 15 april 1911 vanuit Antwerpen met de SS Vaderland naar New York. op 26 april komen ze eraan. Richard laat vrouw en kinderen achter in België. Hij is gehuwd met Marie – Louise Vermeersch op 16 april 1902. Zij is evenals haar schoonzus kantwerkster. Richard en Marie-Louise hebben bij het vertrek van Richard 4 kinderen : Maurits, Gerard, Germaine en Joanna.

De 3 broers voegen de daad bij het woord en gaan in de zomer van 1911 voor het eerste werken in Tilbury, Ontaria, Canada.

labaere-henry-1911-8-sept-met-broers-richard-en-louis

 

Op deze crossboarding card vinden we volgende gegevens :

– ze wonen in de VS, Mt Clemens, 221 North Front street in een Boarding House

– Henry is samen met zijn twee broers  : Richard en Louis

– Henry is 40 jaar, kan lezen en schrijven, is landbouwer

– betrokkenen hebben 200 dollar bij zich.

– ze komen van Tilbury, Canada

– Henry leeft van 1910 in de VS en dit tot 29 april 1911.

– de kaart heeft als datum : 8 september 1911, Detroit.

Ze waren dus van 29 april 1911 tot 8 september 1911 in Canada aan het werk. 

Het noodlot slaat toe in het gezin van Henry Labaere

In België zal op 24 februari 1913 de vrouw van Henry overlijden. Henry deed de aangifte van het overlijden samen met de schoonbroer Benonie Vanhaelemeersch waaruit we kunnen opmaken dat Henry naar België is kunnen komen voor het overlijden. Mogelijks was zijn vrouw geruime tijd ziek en werd Henry hiervan verwittigd…

vanhaelemeersch-renildis-overlijdensakte-1913-febr
Henry zal op 15 april 1913 met de SS Zeeland terug aankomen in New York.

Op dezelfde lijst staat Benonie Vanhaelemeersch en zijn vrouw Irma Vanhaelemeersch.
In Detroit, Mich. zal Henry Labaere huwen met Flavie Vanhaelemeersch, zus van Benonie en de zus van zijn eerste vrouw.
We vinden evenwel geen passagierslijst van Flavie noch van de kinderen van Henry uit zijn eerste huwelijk, zijnde Albert en Laura.

Een crossbording card van Flora geeft ons nieuwe informatie over het gezin.

labaere-flora-crossbording-kaart-6-jaar-1915
– Flora is 6 jaar, kan (nog) niet lezen en schrijven

– ze is op 26 september 1913 aangekomen in New York met de ….(?), haar vader betaalde het ticket

– ze woont op nr 235 in de North Front Street in Mt Clemens

– ze komt van Blackwell, Santaria, Canada

De datum van het document is 20 augustus 1915.
De crossbording card van Henry bevestigt dat Albert en Flavie naar de Nieuwe Wereld zijn gekomen.
Samen met zijn broer Louis, zijn vrouw Flavie en zoon Albert zal Henry ook in de zomer van 1916 naar Canada gaan. De plaats van afspraak was wederom Blackwell. Henry zal er 300 dollar verdienen en Louis 200. Albert is dan een jongen van 9 jaar en we kunnen veronderstellen dat hij er ook moest meewerken.
In 1918 slaat het noodlot nogmaals toe in het gezin van Henry .

Op 26 mei 1918 is Henry betrokken bij een ongeval. Hij zal ten gevolge van zijn verwondingen aan zijn hoofd overlijden op 27 mei. Hij is dan 47 jaar en laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. Albert en Laura verliezen op twee jaar tijd hun moeder en vader.
In een lokale krant stond hierover het volgende :
LOCAL FARMER IS DEAD FROM SKULL FRACTURE; DEATH CAME LAST NIGHT
Henry Labaere the unfortunate victim of the runaway accident
On Front Street on Sunday, told in yesterday’s edition of the Leader,died at the Washington Sanitarium shortly after seven o’clocklast night.
The man was desperately injured when precipitated to the pavement by the detachment of a buggy wheel, and was unconscious from the first. He suffered a concussion of the brain and skull fracture.
When picked up, immediately following the mishap, blood gushed from his ears and his condition marked his impending doom.
Labaere was a River Road farmer, residing on the old Noeker farm. Henry was a Belgian, hard working, thrifty, and respected. He is survived by his wife and two small children, who like himself,were occupants of the ill-fated rig, but who fortunately escaped
with but minor  injuries.
The man has a sister residing in Sarnia and a brother in Detroit.
His funeral will be held from St. Peter’s church Wednesday morning at 9 o’clock; burial in St. Peter’s cemetery.

labaere-henry-overlijden
Maar hoe ging het verder met  de twee andere broers?

Door de oorlog in Europa is Richard niet terug naar zijn vrouw en kinderen kunnen komen. Ook vanuit het Oude Land kon men niet naar de VS reizen.

Marie-Louise Vandermeersch zal de lange oorlogsjaren doormaken in Frankrijk, Belesta.

Richard kwam na de oorlog terug naar Hooglede . Omdat Marie-Louise geen zin had om zich in Amerika te vestigen, zijn ze de rest van hun leven op de Lokedijze (De Geite) blijven wonen.
Louis Labaere zal in 1919 huwen met de tweede vrouw van Henry, Flavie Vanhaelemeersch. Het huwelijk gaat door in de St. Peter’s Church in Mt Clemens. De priester is Thomas Luby. De getuigen zijn Constant van Lake en Rosa Delmott. We schrijven 9 febr. 1919. Samen krijgen ze 2 kinderen : Germain en Bernard.

labaere-louis-en-gezin-4-1

Nog iets over de kinderen uit het eerste huwelijk van Flavie. De zoon Albert huwt met Elza Colpaert en Laura Labaere huwt met een broer van Elza Colpaert.

labaere-albertelsie-40th

Dick Labaere, zoon van Albert vertelt het volgende over zijn familie :

My father and mother operated a small 40 acre farm where they raised vegetables and later on got also in the greenhouse business raising vegetable and flower plants. My dad also was a seed company salesperson during the off  winter season. As a teenager my dad worked in a sugar beet factory out side of Mt. Clmens, Michigan.

My father Albert (Alberic) LaBaere Married Elsie M. Colpaert  June 28, 1936
They had two sons :Henry LaBaere and Richard LaBaere(that be me). My brother Henry is deceased since Oct. 2008 He has three sons: Michael, Mark and Anthony
I have two daughters and two sons: Rich II, Joellen, Paul and Patricia.
My mother was born in Zwevezele, daughter of Richard and Marie (Vandewetere) Colpaert.
My father was born In Kortemark, son of Henricus Ludovicus and Renildis -Mathildis Vanhaelemeersch.

My mother and father were very hard workers. My mother loved to read books and my dad liked to invest in the stock market. They gave my brother and I excellent role models of how to lead our lives through study and hard work.
met dank aan Etienne Labaere -Dick en Sandy Labaere

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

Geef een reactie