Wyseur Prudence


Adolphe Wyseur woont in Lauwe bij Menen. Hij groeit er op samen met zijn zes zussen. Zijn vader is geboren in Lauwe maar ook zijn grootvader en diens vader.
Zijn stamvader is Allard Wyseur geboren in 1565 in Lauwe.

Als Adolphe op 4 november 1871 te Lauwe huwt met Romanie Declercq is hij zwingelaar en zij dienstmeid. Samen krijgen ze zes kinderen waarvan er 2 vroeg sterven.

1871 NOV 4 wyseur Adolf huwelijk handtekeningen

Het leven is er in de jaren 1880 zwaar. Adolphe en Romanie horen steeds meer verhalen van mensen die vertrekken naar Amerika. Ook zij maken plannen en verkopen hun inboedel om tiketen te kunnen kopen voor de boot en de treinreis. In juli 1887 staan ze met hun vier kinderen  op de Rijnkaai  te Antwerpen. Raymonds is dan 15 jaar, Leopolds (Paul) 12, Marie-Elisa 8 jaar en Prudence 6 jaar.

Het vertrek uit Antwerpen
Vader Wyseur heeft tiketen op zak voor de SS Pennland.

SS Pennland
Ze hebben weinig bagage verdeeld in 3 koffers. Op de SS Pennland is plaats voor 200 passagiers in eerste klasse en 1054 tussendekpassagiers.
In juli 1887 gaan er slechts 309 passagiers aan boord waaronder 21 Amerikanen.  De kapitein is Rud Meyer.

1887 juli passagierslijst Wyseur

De eindbestemming van de familie Wyseur is Marshall (?) en ze hebben de intentie om permanent in de VS te verblijven.

De boottocht
Maar al snel nadat ze vertrokken zijn uit Antwerpen, wordt het jongste kind, Prudente ziek, heel ziek.
De dokter die aan boord is, Dhr C.B. Henrick  kan de ouders niet helpen. De stuipen tgv de hoge koorts worden Prudente fataal. Ze overlijdt op 11 juli 1887 om 9:30 uur aan boord van het schip.
Zoals gebruikelijk is, wordt hiervan akte genomen door de kapitein en 2 getuigen.
Prudence krijgt in aanwezigheid van de ouders, broers en zus een zeemansgraf.

De trieste aankomst in NY
Op de passagierslijst wordt dit overlijden vermeld. Bij aankomst in NY op 22 juli zijn er 308 landverhuizers die op zoek gaan naar een betere toekomst.

1887 juli passagierslijst wyseure Adolpe
In Het Handelsblad van 22 juli 1887 lezen we : …

1887 07 22 Het handelsblad  aankomst Pennland 2

Van het overlijden van Prudente vinden we in de kranten niets terug.

Op 19 augustus wordt de overlijdensakte opgemaakt bij de administratie van het zeewezen in Brussel. Deze akte wordt op 21 augustus 1887 door Burgemeester Jules Soete van Lauwe in ontvangst genomen. De akte is opgemaakt in het Frans.

1887 juli 11 overlijdensakte wyseur prudence

vertaling : De elfde van de maand juli van het jaar achttienhonderd zevenentachtig te elf uur ’s morgens, is door ons, R. Weyer, kapitein van het Belgisch schip genaamd Pennland, opgesteld deze akte van het overlijden van WYSEUR PRUDENCE, zes jaar, vijf maand en drieëntwintig dagen, geboren te Lauwe, Vlaanderen, België, overleden aan boord van mijn voornoemd schip, op de elfde van de maand juli van dit jaar te halftien ’s avonds, dochter van Wyseur Adolphe, werkman, zevenendertig jaar, en van Declercq Romanie, zesendertig jaar, wonende te Lauwe, België.

Nadat wij ons verzekerd hadden van het overlijden van de voorgenoemde en volgens de………François, tweede in bevel, veertig jaar en van Boesten …. , hofmeester, dertig jaar, beiden aanwezig aan boord, die na lezing met ons deze akte hebben ondertekend.

POUR COPIE CONFORME

Brussel, de negentiende augustus achttienhonderd zevenentachtig. In naam van de Minister van Spoorwegen, Postwezen en Telegrafie, de inspecteur belast met de administratie van het zeewezen. (handtekening)

Het afschrift hierboren ontvangen en overgeschreven voor ons, Jules Soete, burgemeester, ambtenaar van de Burgerlijke Stand der gemeente Lauwe, dadelijk na de ontvangst op eenentwintigsten augustus achttienhonderd zevenentachtig te tien ure ’s voormiddags ter nakoming van artikel tachtig van het Burgerlijk Wetboek. (handtekening)

Sporen van het gezin Wyseur in de VS

Of Adolphe met zijn gezin is aangekomen in Marshall weten we niet. Het eerste spoor na het trieste gebeuren van juli 1887 vinden we in de telling van 1900 pas terug.

1900 telling Mendocino, California Wyseur Adolphe

 

 

Adolphe woont in MENDOCINO in de staat California. Hij huurt er een boerderij en ze hebben inmiddels de Amerikaanse nationaliteit.
In het stadje Mendocino zijn ze de enige inwoners met Belgische Roots. In het kuststadje wonen 886 inwoners waaronder 36 Indianen. Op de telling staat “speciaal onderzoek in verband met de Indianen”. Het gaat oa over Indianen van de Pitt River stam.

Adolphe, Romanie en de ongehuwde zoon Leopold (Paul) zijn in 1920 verhuisd naar KERN in California.

1920 jan 20 telling Kern, California  Wyseur Adolph

 

Of de grote aardbeving in San Fransisco van 1906 hier iets mee te maken heeft, is zeer waarschijnlijk.
Deze aardbeving vernielde een streek van Salton Sea (Zuiden) tot Cape Mendocino (Noorden). Er waren 3000 doden en 300 000 mensen waren dakloos.
De daklozen werden ondergebracht in 11 kampen. Ze betaalden 2 dollar huur per maand. De huizen werden ontworpen door John Mc Laren. De laatste vluchtelingen verlieten het kamp in 1908.

De familie Wyseur is in 1920 eigenaar van een boerderij in Kern. Paul is er veehouder.

wyseur woonplaats Kern Country California

Romania overlijdt er op 8 april 1931 en Adolph zal er samen met zijn zoon Paul worden begraven.

1937 overlijden Wyseur Adolph 1946 Wyseur LeopoldSchermafdruk 2016-04-13 16.20.43
Met dank aan Daniel Goos

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

© 2016, ANNdeMARIA. All rights reserved

Geef een antwoord