Pauwelyn Cyril – brief 4 – dag 4

25 augustus 1885
Gisterenavond was het nog zo aangenaam op het dek. Het was 11 uur voordat we gingen slapen. Het heeft om 10 uur hard geregend. De wind was in ons voordeel en zo varen we op een goede snelheid.

+++

Vandaag hebben we 330 mijlen ( = 531 km) afgelegd. ’t is te zeggen 110 uren varen en de tijd is nogmaals een half uur achter. Nu is er al een verschil van anderhalf uur met Antwerpen.
Vandaag hebben we hier en daar een vogel zien vliegen en een vis zien springen en ook 3 zeilschepen zien varen. Verder is er niets tussen de hemel en de aarde. Altijd maar zee die nog blauwer is dan de lucht zelf. De baren zijn vandaag wat gevoeliger en het schip beweegt meer. Het zou mij niet verwonderen dat we ziek zouden worden maar we gaan zolang ons best doen als we kunnen om gezond te blijven. Ik heb nog niemand gezien in 1 of 2 de klasse die zeeziek is.

Ik ben vandaag gaan zoeken naar de Vlaamse boer waarvan ik je gisteren gesproken heb.
Het is Dhr. De Clerck van Kortemark. Zijn broer is priester geweest in Kanegem. Hij is nu ontslag nemend en woont in Kortemark. Die boer of beter oude boer, ofschoon hij nog maar 60 jaar uitziet is over 36 jaar naar Amerika getrokken. Het was met een zeilschip. Ze leden schipbreuk als de masten werden afgeslagen en ’t schip 600 uren buiten de vaart werd gezet. Ze waren 43 dagen op weg en hadden 500 passagiers aan boord. Als de storm over was moesten ze 3 dagen pompen om ’t water uit het schip te krijgen. Wat een verschil met het huidige schip!
Nu die boer kwam toch in Amerika aan en na vele jaren is hij rijk geworden. Nu leeft hij op zijn erf en heeft hij een zoon die advocaat is. Hij is naar Vlaanderen gekomen om zijn familie te zien en meer om hen een plezier te doen dan voor zichzelf. Hij kende nog iemand van Poelkapelle, nl Karel Pauwelyn, …

clerk Lode en Gust

Vandaag heb ik her en daar met de ene en de andere passagier kennis gemaakt. Het zijn er van alle soorten. O.a. een dame uit Mechelen, Weduwe van een Italiaan die eerst 14 jaar in Amerika is geweest, dan een groot deel van de wereld heeft gezien, dan terug gegaan is naar Europa in Italië, Zwitserland, Duitsland en dan 5 jaar in Antwerpen verbleef waar zij over 14 maanden haar man verloor en ze gaat nu terug naar Amerika. Ze  heeft veel meegemaakt op haar reizen.

Verder heb ik ook kennis gemaakt met een Zwitserse dokter die zijn zoon gaat bezoeken en met een vriend Amerikaan gaat zien. Hij gaat 12 staten doorreizen om dan de 24 ste oktober terug naar NY  te gaan om in te schepen voor Europa.

We hebben vandaag ook muziek op het dek. Ik ga zeker gaan horen wat er gezongen wordt. Het is hier nu 8 uur  op het schip maar bij jullie in Poelkapelle is het nu 9 uur 30.

Tot morgen.

+++

Luisterfragment : To Build a Home uit :  “The Bridges of Madison County”

film The_Bridges_Of_Madison_County

(musical, film, boek)

 

Geef een antwoord