8. Kasteel Lummerzheim

We bezoeken het kasteel Lummerzheim.. helaas enkel virtueel want het kasteel is zoals de catalogus van de architect vermeld VERDWENEN.

Het kasteel was gelegen aan de Kapiteinstraat te Wondelgem, net over de spoorweg Gent – Eeklo op het terrein van de terrefabriek van de gebroeders Lummerzheim.

kasteel Lummerzheim is nr 6

Het kasteel werd gebouwd in 1906 -1907 door Geo Henderick (1879 – 1957), een Gents architect. Het kasteel dateert van zijn Art-nouveau periode die liep van 1903 tot 1918.

Het werd gebouwd in opdracht van Artur Lummerzheim en later bewoond door zijn dochter Olga.

In het boek “Geo Henderick 1879 – 1957” lezen we over dit kasteel het volgende :

Kasteel Lummersheim : parement in lichtgrijze baksteen met gebundelde lagen groen en bruingeglazuurde bakstenen en een plint oker-bruine grèsblokken, verlevenigd met kleurige mozaïkpanelen en afgewerkt met solarium. Het kasteel werd ook genoemd “Le Chäteau Jaune”.

postkaart (familiebezit)

We zien ook de boogvormige ramendorpels of -lintelen, de diverse houten drieledige verdeelingsmotieven van de ramen, het strokenmotief in het gevelvalk, hier tussen de ramen van het gelijksvloers. Het is een laatste maal dat Geo Henderick deze geveldecoratie zou toepassen.

In de Sluizkenstraat in Gent vinden we zijn eerste werk terug (bewaard). Het feeërieke gebouw is zijn tweede art nouveau creatie doch de eerste die werd gerealiseerd. Het is een staalkaart voor zijn latere ontwerpen. Je kan er zo binnenlopen want het is vandaag de hippe koffiebar “Simon says“.

Sluizeken nr 8, Gent (foto : redstarlinezoeker)

In de Terneuzenlaan 46-48 te Gent  is er een andere woning van Geo Henderick van dezelfde periode bewaard gebleven.

Dit gebouw is erg gelijkend  aan het kasteel Lummerzheim.

Zo kunnen we ons toch een beeld vormen van “Le Chateau Jaune” waar onze familie meer dan een jaar zal verblijven tijdens de Grote Oorlog.
Maar kunnen we ook iets te weten komen over het interieur. Ik vind in een thesis over de kastelen in Wondelgem alleen de verwijzing dat de meubelen in Art Nouveaustijl waren. In het dagboek vinden we hierover volgende informatie.

* Schone zachte bedden zoals we nog nooit gezien hadden en overal meubels.

* Er waren 17 kamers en vier kelders met vele hoeveelheden wijn en andere dranken.
Wil je meer weten over de architect Geo Henderick of zien welke andere gebouwen hij heeft ontworpen, dan verwijs ik je graag naar de blog van Catherine Boone.

Of als je eens in Gent bent, stap dan naar Het Sluizeken nr 8 en drink er een heerlijke koffie , of bekijk de voorgevel van ciné Rex, …

De lijst van gebouwen die Geo Henderick ontwierp kun je opzoeken bij inventaris onroerend erfgoed.
De gebroeders Lummerzheim lieten door dezelfde architect een aantal arbeidswoningen ontwerpen. Deze staan in de Driemastenstraat in Wondelgem. Even naar google maps gaan en het adres intypen en je loopt zo de straat door en de geschiedenis van meer dan honderd jaar geleden in….

met dank aan Josephine Schreibers voor het toesturen van haar thesis en Catherine Boone voor de boekentips.

 

vervolg