4. Handzame 1914 – 1917

Even belangrijk als weten wie wie is om mijn verhaal verder te kunnen volgen, is weten waar deze familie woonde in 1914.
In het boek “Van brouwers en herbergiers in het Krekedal” van Michel Lowie vond ik een duidelijke kaart over het zuiden van Handzame en uitleg over de café’s in de Kruisstraat.
We laten meter Alice aan het woord :

Wij woonden op de wijk De Kruisstraat (huidige Zuidbosstraat) en mijn ouders hadden er een café. Oom Henri en tante Prudence woonden ook in onze wijk in dezelfde straat  en hielden het café “’t Haantje” open.


Aloïs Vandewiele, bij wie we Kerstmis 1914 doorbrachten, had er het café “s’ Heerensakker” . Letterlijk betekende dit “de akker van den heer”.

oude postkaart De Kruisstraat Handzame (beeldbank)

Via de Oude Kassijne gingen we naar Staden bij onze grootouders.
Vanaf september 1914 gingen we er bij Het Verschendijkkruis (vroegere naam voor De Oude Kassyne) bidden. Elke avond werd er gebeden : een ganse paternoster. We waren bang voor wat er allemaal ging komen…De mensen kwamen uit de ruime buurt te voet naar Het Verschendijkkruis.


* 1 Voor de Eerste Wereldoorlog werden geen straatnamen gebruikt. De plaatsbepaling was toen in Handzame volgens de kiezerslijst Dorp, beke, berg, slomme, Edewalle, Kattepit, Amervelde, Kruisstraat, muishoek, vierschaar, Statie, verschen dijk, waalhoek, Bosschedewege, aarsgat en ’s Heerens akker
2 Stefanie Casier en haar gezin woonden in de Werkenstraat te Handzame.  Je volgt de Groenestraat voorbij de Smisse. Je gaat naar het centrum (niet op de kaart) en voorbij de kerk is het de eerste straat, links.

 

vervolg