About me

In april 2013 nam ik samen met mijn man en kinderen deel, als figurant aan de film Dance van Hans Op de Beeck.  Deze kunstfilm over migratie wordt permanent vertoond in het Red Star Line Museum in Antwerpen.

In deze film moesten we alledaagse, banale handelingen uitvoeren, synchroon en met massaal veel mensen : koffers dragen, slapen, douchen, zitten aan een bureel, …Zo werden deze handelingen bijzonder.  We moesten deze gedragingen op een neutrale wijze uitvoeren zo ontstond een grote ontroering, die ik zelf mocht ervaren.   Ik voelde mij verlaten, alleen, melancholisch maar ook vol verwachtingen…Ik deed mijn oma na, ik was mijn oma….en verliet mijn land.

Na de filmopnames ben ik gestart met het zoeken naar informatie over mijn opa, Jules Pype en oma, Marie Vanderiviere, die een periode in de VS hebben gewoond. Hun verhaal  en andere verhalen van immigranten kun je lezen op mijn site (1).

Later ben ik op zoek gegaan naar informatie over mijn andere grootouders Jules Huyghe en Alice Casier. De verhalen van mijn grootouders gaan over de periode rond de Grote Oorlog.

Familie Huyghe – Laleman is de familie van Jules Huyghe. Ik heb deze vooral aangevuld met verhalen uit de familie Laleman. 

Familie Casier – Dewilde gaat over mijn meter Alice Casier en het vluchtverhaal van haar familie aan de hand van dagboeknoties van Maurcie Casier, een neef van mijn grootmoeder.

Familie Pype – Wybaillie is het verhaal waarmee alles start. Grootvader Jules Pype vertrekt in 1910 naar Moline in de VS.

en ten slotte de familie Vanderiviere – Demeulenaere. Dit is de tak van mijn grootmoeder Marie Vanderiviere. Voor ik dit stukje familieverhaal kon schrijven, ben ik hier zelf op zoek moeten gaan naar een deel van de stamboom en kwam ik tot de ontdekking dat een voorvader Zouaaf is geweest. 

Deze website wordt gemaakt met de hulp van bereidwillige familie, vrienden, digitale archieven, medewerkers van stad- en overheidsdiensten.. en hulpforums op facebook.

Voor elk verhaal had ik contact met de familie en vroeg ik toestemming om hun verhaal te mogen delen met het Red Star Line museum of / en om het te plaatsen op mijn website. Indien er toch vragen zouden zijn hierover, kan je mij steeds een mail sturen via het contactblad.  

Veel lees en kijkplezier,

Ann

 

 

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76© 2016, ANNdeMARIA.  All rights reserved.

(1) Als de nakomelingen akkoord zijn met de tekst over hun familie is deze op de site gezet en overgemaakt aan het Red Star Line museum.

Geef een antwoord