Pauwelyn Cyril – brief 12 – dag 12

Op woensdag 2 september 1885 komt Cyril aan in NY. Hij zal enkele dagen in NY verblijven en dan doorreizen naar Helena in Montana. Ik voeg hier twee brieven samen. Een kort briefje met datum 2 september en een stukje van de brief die hij schreef vanuit Helena op 6 september.
woensdag 2 september 1885
Het is hier 9 uur 30 en binnen twee uren zijn we in NY. Ik sluit dus hier het verhaal mijner zeereis.

Jullie allerhande toegenegen
C.P

 

Helena Montana VS 1870
Helena Montana 1870

Op 6 september schrijft EH Cyril Pauwelyn een eerste brief vanuit zijn verblijfplaats Helena in Montana aan zijn ouders. Hij vertelt hoe hij is aangekomen in NY.
“Reeds van de dag voor onze aankomst, waren al de matrozen aan het poetsen. Alles moest mooi zijn om in Amerika aan te komen. We zagen de Nieuwe Wereld en ik moet het bekennen : alles was wonderschoon.
De bomen waren in het volle groen. Allemaal verschillend van kleur. De kleine heuvels lagen er als tapijten bij met hier en daar een kasteel en een kerktoren.
Als we een half uur voor aankomst waren, kwam er een ander schip ons tegemoet. De staatsdokter en de tolbeambten waren aan boord. De eerste moest onderzoeken of er geen besmettelijke zieken op ons schip waren. De andere vroeg aan iedere passagier hoeveel koffers we hadden en wat er in zat.
Zo kwamen we dichter bij de hoge masten met al de vlaggen. Alle passagiers stonden op het dek . Eindelijk lagen we stil.
We waren in Amerika maar we moesten nog lang wachten voordat we van de schip waren. Alle koffers moesten eerst op het dokken worden gezet. Dan lieten we onze koffers openen en onderzoeken. Alles ging zonder dat we rechten moesten betalen.
De kelk en de zijden kazuifels veroorzaakten wat problemen. De koffer waarin ze lagen, moest naar het douanehuis. Wij gingen ze s’anderdaags daar ophalen en moesten onze eed doen. We moesten verklaren dat ze voor de kerk bestemd waren en niet om te verhandelen. We vonden op de dokken een katholieke agent die goed voor onze koffer heeft gezorgd. Hij heeft op de (?) september onze koffers verzonden vanuit NY. Gezien de afstand naar Helena heel groot is, zijn ze nog niet aangekomen.
Het was (?) uur in de namiddag als we met alle koffers op de dokken klaar waren om te verzenden. We werden naar een priester gebracht van de Duitse Kerk in NY. Ik logeerde bij de Duitse priester. De bisschop bij een andere priester en mijn collega’s nog ergens anders in de buurt.”
C. Pauwelyn

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

Geef een antwoord