reis NY – Mt Clemens: dag 6 op ontdekking in het stadje Mt Clemens

Terug vroeg uit de veren. De zon is deze keer wel van de partij. We rijden met de auto naar het kantoor van de kerk en parkeren er onze auto. Te voet verkennen we het stadje. 

Mt Clemens centrum (foto: redstarlinezoeker)

Een echt centrum is er niet. Wel heel veel verschillende kerken met de meest vreemde namen. In de tijd van opa en oma was dat ook zo. Voor zover we het kunnen begrijpen, gaat het om gesloten gemeenschappen.

lijst van kerken in Mt Clemens 1920

In Mt Clemens zijn er enkele starten autovrij waar een paar winkeltjes zijn en eetgelegenheden. Aan de hoofdweg vind je de administratieve gebouwen: 

administratieve gebouwen Mt Clemens (foto: redstarlinzoeker)

Via een omweg wandelen we naar de bibliotheek van Mt Clemens. In deze bibliotheek is er een genealogisch centrum. 

Public Library Mt Clemens (foto: Library site)

We doen terug ons verhaal. 

De bediende stelt voor dat ik de oude straatnaamboeken van 1920 en 1921 doorneem. Ik weet het adres van mijn opa en oma van deze periode en start mijn zoektocht.

Wat ik veronderstelde is juist. Mijn grootouders zijn gaan inwonen bij een Belgisch gezin zoals zoveel gelukzoekers. 

Op Courtstraat 223 staat Bennie Van Haelemeersch ingeschreven. Een Belgische naam die mij op dat moment niets zegt. Ik staan veel andere Belgen ingeschreven in dit adressenboek maar ook veel mensen met voor ons vreemd klinkende namen. 

lijst Courtstreet 1919 – 1921 (foto: redstarlinezoeker)

We vinden er tevens de dooppeter van mijn vader, Bruneel Arthur. Hij woonde in die periode in de Walnutstreet. Een straat die parallel loopt met de Courtstreet. 

Na dit bezoek aan de bib gaan we terug richting centrum om te eten in de enige Rolle Bolle (of bowling tent) van Mt Clement.  Het eten is er super lekker. De mensen heel erg vriendelijk. Er zijn drie bowling banen. Een duidelijke restant van de Belgische aanwezigheid in dit stadje. 

Rolle Bolle Mt Clemens (foto: redstarlinezoeker)

En nu richting familie Labaere. 

wordt vervolgd