Huyghe Cordula

Huyghe CordulaDeze foto kreeg ik van een familielid van de kant van mijn moeder.  Op de keerzijde stond geschreven “tante Cordula Huyghe/ Amerika, dochter van Frederic en Maria Theresia Blomme”.

Los van het feit dat ik Cordula wel een mooie, bijzondere naam vind, wil ik een stukje van haar leven gaan opzoeken aan de hand van documenten.

Op stamboomzoeker.nl vind ik dat Cordula geboren is op 25 febr. 1878 in Staden. Ze heeft 8 zussen en 1 broer.

Huyghe Cordula
Cordula is volgens deze stamboom gehuwd met Victor Vandeputte (° Westrozebeke, 1873) op 2 november 1898 te Staden.

Als ik de namen van de ouders van Victor Vandeputte lees, stel ik vast dat zijn moeder Maria Ludovica Pype familie is van de kant van mijn vader.

Op Ellis Island vind ik Victor Vandeputte terug in het jaar 1907. Hij vertrekt vanuit Liverpool met de SS Carmania naar NY.  Zijn laatste adres is zijn moeder Louise Vandeputte in Hooglede. Als eindbestemming lezen we Moline, 1706 street bij zijn vriend Henri Cornette. Hij komt aan op Ellis Island op 30 oktober 1907.

In België werd in 1906 het eerste kind geboren van Cordula en Victor : Martha Huyghe.

Huyghe Cordula
Cordula zal haar man achterna gaan in het jaar 1908. Zij vertrekt vanuit Antwerpen met de SS Finland van de Red Star Line. Martha is dan 3 jaar. Cordula is 30 jaar. Haar eindbestemming is haar man in Moline. Haar laatste verblijfplaats in België is bij haar vader Frederic Huyghe (° Oostnieuwkerke,20 sept. 1840)te Staden. Haar moeder is Maria Blomme (°Oostnieuwkerke, 9 aug. 1840).
Victor Vandeputte vinden we verder niet meer terug in documenten,  Cordula wel. In de kiezerslijst van 1910 staat ze onder haar eigen naam Cordiela Hugghe, 31 jaar, gehuwd en moeder van Martha Huyghe, Marcella en Leona (Lia) Huyghe. De twee dochters zijn geboren in 1910. Op hetzelfde adres staat Jules Verraecke (Vervaecke) als huurder opgegeven.   Het adres is Ward 5, Moline, Rock Island, Ill.
In 1913 vinden we een document waaruit blijkt dat Cordula gehuwd is met Jules Vervaecke op 6 juni 1913 in Scott, Iowa, VS.

In 1915  wordt hun eerste dochter geboren Elza (Elsie) en in 1918 hun tweede dochter Jeanne.  Beide staan vermeld als geboren in België.
Wanneer het koppel precies naar België is vertrokken kunnen we niet achterhalen. Op de site van Ellis Island zien we dat Cordulla met de kinderen terug naar de VS gaat en als bestemming echtgenoot Vervaecke in Marengo, Iowa opgeeft. In Marengo woont ook Omer Colaert en dat is de zoon van haar tante Maria Leontine Huyghe en oom Cyriel Colaert.
De passagierslijst is van de SS Lapland die vertrokken is uit Antwerpen. Ze komen in NY aan op 27 maart 1921. Voor Elza en Jeanne is het de eerste maal dat ze in de VS zijn.  Ze worden er evenwel opgenomen in het hospitaal van Ellis Island.  De periode is onleesbaar. Er staat bij Cordula geschreven dat ze van 1909 tot … (?) verbleven heeft in Moline. Cordula is met haar kinderen van bij haar vader Frederic Huyghe uit Oostende vertrokken.
Op de kieslijst van 1919 lazen we dat de tweeling 2 meisjes waren, op de lijst van Ellis Island gaat het om Marcel en Lia.  We kunnen besluiten dat het inderdaad om een jongen en een meisje gaat.  Op Google vind ik een overlijdensbericht van Marcel (° 3 sept 1909, Moline en + 5 jan. 2000 Deverport, Iowa).
Voorlopig vind ik nog een laatste spoor van Cordula in 1928. Ze krijgt nl op 17 sept. in Wisconsin de Amerikaanse Nationaliteit.
Deze info heb ik kunnen verzamelen met de hulp van de West-Vlaamse Yahoogroep en The Belgian Researchers (Regine Brindle).

http---signatures.mylivesignature.com-54494-123-CBD1235E838058052ACC32E7EE0E5C76

© 2016, ANNdeMARIA.  All rights reserved.

Geef een antwoord