familie Pype – Wybaillie tijdens de oorlog

Henri en Therese die in 1914 respec. 62 jaar en 57 jaar waren, bleven in Staden wonen. Maar in 1917 werden ze verplicht om Staden te verlaten. De Duitsers verzamelden de inwoners in opvangcentra en vervolgens werden ze per trein naar de Kempen gebracht. Voor Henri en Therese werd dit het dorp “Balen”.

Henry Pype (foto: Redstarlinezoeker)

Over de exacte aankomst- en vertrekdatum konden geen gegevens worden teruggevonden. Wel is zeker dat het register pas werd aangelegd vanaf de eerste grote vluchtelingen toestroom in september 1917.Gezien Henri en zijn vrouw in het register terug te vinden zijn, wil dit zeggen dat ze na augustus 1917 in Balen zijn toegekomen.

Henri Pype en Theresia Wybaillie verbleven destijds in Holven nummer 11 te Balen.

In het Jaarboek van Erfgoed Balen van 2014 staan enkele foto’s van het oorspronkelijke huis en wat historiek over nummer 11.

Waar thans (2018) de uitgeverij “Studium Generale VZW” gehuisvest is, lag vroeger nummer 11. In de periode van de Grote Oorlog stond er een klein huisje met rechts een stalletje ertegen, vlak tegen de straat gebouwd.

We lezen in het jaarboek over de  families die er hebben verbleven tijdens de Grote Oorlog het volgende :

“Jefke Van Genechten, ° Olmen 4 oktober 1863 gehuwd met Clementien Diels, ° 27 mei 1867. Zij hadden 9 kinderen geboren tussen 1892 en 1910. In de tussentijd dat Van Genechten elders woonde, woonden Jef Wils ° 10 juni 1882, gehuwd met Marie Sempels ° 23 febr. 1878 op Hoven nummer 11. Zij verhuisden en maakten terug plaats voor Jefke en Clementien.”

Over beide familie heb ik nog niets kunnen terugvinden. Maar in het najaar van 2018 is er een tentoonstelling in Balen over de vluchtelingen die er werden opgevangen en zal er misschien meer info ter beschikking zijn.

We weten dat er enkele families uit Kortemark, Zarren, Roeselare, Hooglede zijn opgevangen en veel mensen uit Dadizele.

Op 7 september 1917 werd ook Edward Vermeulen uit Hooglede geëvacueerd naar Balen. In het boek “Vluchtroute” kun je op pagina 54 zijn verslag van de treinreis lezen. Het traject was Roeselare – Ingelmunster – Meulebeke – Tielt – Gent – Dendermonde – Mechelen – Leuven – Aarschot – Herentals – Geel – Mol. In Mol moest iedereen uitstappen. Balen is dan nog 4 uur stappen te voet. Boeren met paard en kar komen sommige vluchtelingen oppikken. In Balen krijgen ze onderkomen in enkele gemeenschappelijke lokalen en later dus bij de plaatselijke bevolking. Bij de toewijzing werd rekening gehouden met de sociale achtergrond en de leeftijd van de vluchtelingen zodat de kans vergroot dat zij in Balen kunnen aarden.

In december 1919 waren Henri en Therese waarschijnlijk terug in Staden. De zoon Jules Pype laat in zijn paspoort om naar de VS  te gaan in 1920 noteren dat hij terug bij zijn vader in Staden was op 31 december 1919.

volgende 

Met dank aan Mark Samyn voor het bezorgen van de familiefoto. Bram Dierckx van Erfgoed Balen.

boek ” Vluchtroute. Evaluatie van Roeselare in 1917 en 1918″. Johan Delbecke e.a.